مقالات حوزه تجهیزات پزشکی

دستگاه اکسیژن ساز ، امیدبخش و تسهیل کننده زندگی بیماران تنفسی

دستگاه اکسیژن ساز یکی از دستگاه هایی است که به منظور خدمات رسانی بهتر به بیماران دارای مشکل تنفسی در منزل، تولید شده است. امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی دستگاه های کاربردی و بسیار مفیدی طراحی و ساخته شده اند که می توانند در بهبود وضعیت و سلامت افراد جامعه موثر باشند.

دستگاه اکسیژن ساز چیست؟

دستگاه اکسیژن ساز همانطور که از نام آن پیداست دستگاهی است که کار اصلی آن تولید اکسیژن می باشد. دستگاه اکسیژن ساز می تواند هوای اطراف را گرفته و با سیستمی که درون آن تعبیه شده است اکسیژن موجود در هوا را جداسازی نموده و برای مصارف مورد نیاز در اختیار قرار دهد. دستگاه اکسیژن ساز بسیار مفیدتر و کاربردی تر از مخزن اکسیژن می باشد و از سهولت استفاده بالاتری نیز برخوردار است. دستگاه اکسیژن ساز در انواع مختلف طراحی و ساخته شده است که هر کدام ویژگی ها و کارایی مشخصی دارند. این دستگاه ها انواع خانگی و بیمارستانی و نیز انواع دستگاه های مورد استفاده در مراکز عمومی مانند مراکز ورزشی و تفریحی را شامل می شوند. نوع خانگی این دستگاه نیز خود در دو نوع مختلف ثابت و پرتابل وجود دارد. نوع پرتابل قابل حرکت بوده و قابل انتقال به همراه بیمار می باشد. همچنین نوع پرتابل از باتری قابل شارژ برخوردار است که می تواند چندین ساعت بدون نیاز به اتصال دستگاه به برق کارایی داشته باشد

چه افرادی از دستگاه اکسیژن ساز استفاده می کنند؟

دستگاه اکسیژن ساز یک دستگاه بسیار مفید و زندگی بخش به بیماران دارای مشکل ریوی و تنفسی می باشد که با تولید آن آینده پر امیدی پیش روی این دسته از بیماران قرار گرفت. هیپوکسی نام علمی مشکل کمبود اکسیژن در بدن افراد می باشد. این بیماری عوارضی را به همراه دارد که از آن جمله می توان به کبود شدن لب و صورت شخص بیمار و ایجاد تورم در بافت های مغزی شخص اشاره نمود. اخیرا به منظور ایجاد سهولت در روند زندگی این بیماران و برای اینکه این اشخاص بتوانند در منزل خویش به راحتی زندگی نموده و به انجام مستقل کارهای خویش بپردازند، دستگاه اکسیژن ساز طراحی شده است که اکسیژنی با خلوص بالا را برای مصرف بیمار تهیه می نماید.

افرادی که دچار بیماری هایی مانند انسداد ریه مزمن، مشکل نارسایی در دریچه های قلبی، آسم، فشار خون ریوی و فیبروز کیستیک می باشند، می توانند از این دستگاه استفاده کنند و تاثیر آن را در بالاتر بردن کیفیت زندگی و بهبود وضعیت بیماری خویش مشاهده نمایند. با دریافت اکسیژن خالص توسط بیمار عارضه های ناشی از این بیماری کاهش می یابد و شخص بسیار راحت تر به زندگی خود ادامه می دهد.

نحوه عملکرد دستگاه اکسیژن ساز به چه صورت است؟

ترکیب گازهای موجود در هوای اطراف ما که از آن استشمام می کنیم شامل نیتروژن و آرگون و اکسیژن به ترتیب به میزان ۷۸، ۱ و ۲۱ درصد می باشد. دستگاه اکسیژن ساز به عنوان یکی از با اهمیت ترین تجهیزات مورد استفاده در حوزه پزشکی می بایست میزان اکسیژن موجود در میان گازهای تشکیل دهنده هوا را جدا نموده و اکسیژنی با درجه خلوص تا حدود ۹۶ درصد را تهیه نماید و این یعنی حدود پنج برابر اکسیژن بیشتر نسبت به اکسیژن موجود در هوای محیط اطراف ما.

درون این دستگاه کمپرسوری تعبیه شده است که با کمک دو مخزن مملو از زئولیت اقدام به جداسازی اکسیژن از سایر گازها می نماید. کار کمپرسور به این صورت است که هوای اطراف را وارد دستگاه می کند و سپس آن را تحت فشار قرار می دهد. همچنین مواد معدنی متخلخل موجود در زئولیت وظیفه جذب مولکول های نیتروژن از هوای تحت فشار قرار گرفته را بر عهده دارند. به این طریق مولکول های گاز اکسیژن عبور داده می شوند. پس از خروج اکسیژن از هوای وارد شده به دستگاه، فشار هوا کاهش می یابد. همچنین نیتروژن باقی مانده از طریق دو مخزن زئولیت به محیط اطراف برگشت داده می شود. در واقع اکسیژن با خلوص بالاتر دارای فشار بالاتری نسبت به فشار اتمسفر است که طبق تنظیمات صورت گرفته در دستگاه و بر حسب تجویز پزشک به بیمار ارائه می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *